АКТУЕЛНО

ОГЊЕНА РАКИЈА ИЗ ПРИЈЕПОЉА - ОД ВОЋА ПУНЕ ЗРЕЛОСТИ, ВРХУНСКИ КВАЛИТЕТ

 

На недавно завршеном Националном такмичењу за најбоља вина и ракије "Србија 2013", оцењена су, а потом и публици представљена, репрезентативна вина и ракије, најбоље што Србија тренутно има.

Од укупно 87 пријављених узорака вина и 45 узорака ракије, заслужене медаље је добило 34 белих, 36 црвених вина и свих 45 ракија. У категорији шљивовица, шампионска титула припала је ракији од шљиве "Препеченица" из 1994. године, "Браће Томашевић" из Пријепоља.

Вукосаву Томашевићу, сувласнику и менаџеру предузећа "Браћа Томашевић" припала је част и задовољство да шест ракија овог предузећа, које су дате на оцењивање и све награђене, представи бројној публици на Фестивалу српског вина и ракије одржаном у Хотелу Фалкенстејнер у Београду.

 

Извор: www.srbijuvolimo.rs, 01.11.2013.

Иако предузеће „Браћа Томашевић" постоји од 1989. године, његова основна делатност је производња ракија од воћа, коју браћа Вукосав и Милош званично и комерцијално производе од 2010. године, а која је вишегенерацијски присутна у њиховој породици.


-Производња ракије је породична традиција, и још је наш деда, а мој имењак, трговао и производио ракију крајем XIX века. Ми смо наставили ту традицију, а пре четири године и регистровали предузеће, и кренули са производњом за тржиште, -објашњава господин Вукосав Томашевић.


У свом производном асортиману ово предузеће има осам воћних ракија (шљива, јабука, дуња, кајсија, малина, виљамовка, дивља крушка и медовина), три траварице (линцура, ракија од нане и траварица) и три ликера (од малине, вишње и ораха), али као и сваки прави домаћин, господин Вукосав не даје предност ни једној, јер каже да су све њихове ракије врхунског квалитета, а ствар је избора, односно расположења, која ће ракија у том тренутку коме да прија.

За четири године присуства на тржишту, њихове ракије су на такмичењима награђиване, а на фестивалима и манифестацијама посебно запажене. Објашњење за то налази се у квалитетној ракији, произведеној по правилима која се морају поштовати. Пре свега, ракија се прави од воћа пуне зрелости и најбољег квалитета. Део воћа за ракије из ове дестилерије је из њиховог воћњака у селу Ивања код Пријепоља, где се налази и производња.

- Један део воћа, шљиву и јабуку имамо из сопствене производње, део воћа купујемо из околине Пријепоља (јабуку, дивљу крушку, малину), а остало воће налазимо у централној Србији: кајсију купујемо увек код доброг домаћина Зорана Јелића из села Миоковци код Чачка, дуњу код газде Ђуре Аврамовића из Бреснице код Мрчајеваца, виљамовку код моје земљакиње Дане Мркшић из околине Врњачке Бање, дакле, то је нешто што је проверени квалитет и где је успостављена добра пословна сарадња и то лепо функционише на обострано задовољство - каже господин Томашевић.

Осим посебно одабраног воћа, предуслов доброј ракији је хигијена, неопходна у сваком делу производње, затим, контролисној ферментацији, добрим бакарним казанима. Важан је и моменат доброг чувања ракије. За добру шљивовицу као и за остале ракије које иду у бурад морају се обезбедити оптимални услови, добра храстова бурад, температура. За белу ракију која се чува у стаклу и иноx судовима, морају се такође обезбедити потребне мере.

- Ако се све то испоштује, и ако се то све ради на озбиљан начин, онда се мора добити ракија високог квалитета - тврди господин Томашевић и додаје да се ради о производњи на традиционалан начин, онакав на какав се радило од давнина, али уз примену модерних технолошких и научних достигнућа које тај процес значајно унапређују, као што су нови материјали који помажу у свим фазама производње ракије, те разна еколошка средства која обезбеђују квалитетно врење, да се сви они мириси и укуси, све оно што је најбоље у воћу сачува и пренесе у финални производ.

Прошлогодишња производња кретала се око 6.000 литара, а ове године ће бити дуплирана. За сада, произведено је 3.000 литара кајсијеваче, део воћа је у фази ферментације, нешто тек доспева, као што је дуња.

Али, без обзира на освојене награде као последице великог знања, труда уложеног у производњу српског националног пића, те озбиљности којом се прилази послу, местом ракије и произвођача ракије у Србији господин Томашевић није задовољан.

- На жалост, држава не препознаје потенцијал ракије, додуше ни вина, али мислим да они мало боље пролазе него ракијаши. Све у свему држава врло мало чини на побољшању места ракије, које није добро ни унутар земље а поготово не у свету. Да се озбиљно ради, и да држава стане иза произвођача ракије, тврдим да би већ у првој години могла имали девизни прилив од 700 до 800 милиона евра, а врло брзо би то прешло и милијарду евра. Жалосно је што то нико не препознаје или не препознаје довољно. С друге стране унутар земље, не примењује се Закон о ракији, који је у суштини добар. Зато је тржиште преплављено ракијом лошег квалитета и фалш ракијом, а држава дозвољава промет огромне количине ракије која је лажно декларисана. Такви фалсификати који се добијају разблаживањем етил алкохола, не садрже ни трунке воћа, али се декларишу као воћне и продаје по нижој цени од праве. Ми не можемо да се такмичимо са неким ко прави ракију на тај начин, јер добра ракија од дуње или кајсије кошта 500 до 600 дин кошта литар док је на грани. Треба 10 до 12 кг квалитетног воћа по 40 и више динара да би се добио један литар квалитетног пића.

Оваквим понашањем држава губи огроман приход и штета је немерљива. Свака флаша коју продам ја или неко од правих произвођача ракије, има маркицу коју уредно плаћамо држави, и све је лако проверљиво. Ипак, у оптицају су огромне количине ракије које су изван сваке контроле, од којих држава нема никакве користи, а штете по здравље су некада и погубне – упозорио је господин Вукосав Томашевић.

 

 

      НАЈБОЉА ШЉИВОВИЦА ИЗ ПРИЈЕПОЉА


     Београд, 19. октобар 2013. -  Ракија од шљиве препеченица "Огњена" предузећа "Браћа Томашевић" из Пријепоља победила је на Националном такмичењу за најбоље вино и ракију, на Другом српском фестивалу вина и ракије, одржаном 18. и 19. октобра у Београду.

      Национално такмичење за најбоље вино и ракије - Србија 2013. организовали су Привредна комора Београда, удружење Српско вино и Удружење винара и видоградара Србије, уз подршку Министарства пољопривреде Републике Србије, по строгим правилима и уз присуство посматрача Међународне организације за винову лозу и вино са седиштем у Паризу. Поред најпознатијих домаћих, у Стручном жирију фестивала били су и међународно признати оцењивачи алкохолних пића из Мађарске, Словеније и Италије.

     Поред шампионске титуле и велике златне медаље за шљивовицу, и остале ракије предузећа "Браћа Томашевић" освојиле су високе оцене и признања. Великом златном медаљом награђена је ракија од малине. Златну медаљу освојиле су ракије од дуње и јабуке, док је ракија од кајсије добила сребрну медаљу.

 

 

 

 

 

 МОНДО ОТКРИО ТАЈНУ ДОБРЕ РАКИЈЕ


 

Ракија од шљиве препеченице из 1994. године, "Браће Томашевић" из Пријепоља, победила је на Националном такмичењу за најбоље вино и ракију, на Другом српском фестивалу вина и ракије, које се одржава 18. и 19. октобра у Београду.

 

 Фото: МОНДО/Драгана Тодоровић

 Фото: МОНДО/Драгана Тодоровић

 

Осим ове шљивовице, шампионску титулу у категорији осталих ракија добила је комовица из 2009. године, дестилерије "ДиБонис", Ласла Бонија из Суботице.

Најбоља српска вина су: бело вино "Тријумф голд" из 2012. године, винарије "Александровић" из Винче, Топола - Опленац; розе "Росато" из 2012, винарија "Ковачевић" из Ирига; црвено вино каберне совињон из 2011, подрум "Радовановић" из Крњева.

Од свих тих пића ми смо пробали најбољу ракију. Било је време за ручак, а стара шљива је некако била логичан избор као аперитив.

"Слободно гурните нос дубоко у чашицу, да осетите мирис, затим узмите добар гутљај и задржите га у устима, како бисте осетили специфичан укус препеченице", објаснио нам је како се правилно пије ракија, Вукосав Томашевић чија фирма производи ракију победницу.

Његова шљивовица има златну боју, мирише на шљиву, клизи низ грло, не пече, али у устима оставља укус најпопуларнијег српског воћа.

У чему је тајна најбоље српске ракије?

"Нема тајне, ни посебног рецепта. Све што треба да се ради како би се добила добра ракија, неко је већ прописао. Ако се тога придржавате приликом производње, онда резултат не може да изостане.

Дакле, ја не могу да вам кажем зашто је моја ракија најбоља, али могу зашто је добра: зато што је правимо од најквалитетнијег воћа, уз максималне хигијенске мере, традиционални начин производње ракије комбинујемо са савременим технолошким достигнућима. Уз контролисан процес ферментације, добар казан, квалитетну дестилацију и бурад, добијате ракију која осваја награде", каже Томашевић.

Од које шљиве је трофејна ракија?

"Шљивовица која је данас победила је од комбинације старих сорти шљиве пожегаче и црвене ранке. Наше искуство је показало, а ракију у нашој породици је још у 19. веку правио мој деда, да су за ракију од јабуке најбоље старе сорте непрсканих јабука јонатан, делишес, шаренике и колачаре. Најбоља дуња је лесковачка, најбоља кајсија је из околине Чачка, а малина за добру ракију је микер из околине Ужица."

Да ли је истина или само добар изговор, да је ракија и лек, нарочито ако се пије ујутру, на "празан" стомак?

"Постоје озбиљна научна истраживања која су показала да стара шљивовица, која је одлежала у храстовом бурету, има иста својства као и најквалитетније француско вино. Садржи антиоксидансе који позитивно утичу на кардиоваскуалрни систем", рекао нам је Томашевић и препоручио да је за јутро њабоља шљивовица.

Када треба пити дуњевачу, јабуковачу... или то није битно?

"Као аперитиви су добре дуњевача и кајсија, али и ракија од дивље крушке, виљамовка. Она има јак, специфичан мирис и укус који асоцира на дивљину. Ракију од малине, релативно нов производ на нашем тржишту, препоручујем након оброка, уз добар еспресо и колач. Та ракија има 'вишак' укуса и мириса који дуго остају у устима."

Они праве најбоља вина и ракију у Србији Фото: МОНДО/Драгана Тодоровић Они праве најбоља вина и ракију у Србији

Они праве најбоља вина и ракију у Србији. Фото: МОНДО/Драгана Тодоровић 


Коју ракију воле жене?

"За даме су ракије од дуње и кајсије, али и од малине. Медовина је сада популарна, то је специјална ракија која се прави од јабуке и ливадског меда. Зову је и 'девојачка ракија' јер је блага и може се попити и која чашица више."

Неки кажу да је ракија афродизијак?

"Ти који то кажу нека то и докажу, ја нисам проверавао. Знам да свакако поправља расположење, али само ако се не претера", каже Вукосав Томашевић.

Колико чашица је превише и који рецепт против мамурлука заиста "ради"?

"Најбољи рецепт против мамурлука је да се пије квалитетна ракија која није јака. Захваљујући усвојеним светским стандардима, у Србији се више не праве и не пију јаке ракије, већ само оне чија је горња граница 45 степени за шљиву и јабуку, и 40, 42 степена за све остале. Такве ракије су у рангу квалитетних вискија и француског коњака. Што се тиче количине, зависи колико ко може да поднесе. За добро расположење је довољно свега неколико чашица. Ракија је универзално пиће и нема правила уз која јела се слаже. Такође, нећете погрешити ако је конзумирате пре или после оброка", посаветовао нас је победник Националног такмичења за најбоље вино и ракију у Србији 2013. године.

 

 

Како се бира најбоља ракијаОсим што смо пробали најбољу ракију, имали смо прилику и да сазнамо како се бира победник. Неколико дана раније, у београдском хотелу "Палас" видели смо како узорке оцењује интернационални петочлани жири. За пет сати они су пробали 45 различитих ракија и нису се напили! Сваки гутљај завршавао је у спитеру или пљуваоници, а између два узорка узима се немасно млеко или газирана вода, хлеб, сир или шунка, како би се неутралисале папиле, рецептори на језику који региструју укусе.

  

Аутор: Драгана Тодоровић

 

 

 

"ОГЊЕНА" ОСВОЈИЛА ОСЕЧИНУ

 
 

     Oсечина, 2. септембар 2013.-  У Осечини јуче је завршен Осми сајам шљива, највећа манифестација из области воћарства у Србији. У оквиру сајма одржано је и традиционално оцењивање квалитета ракија произведених од воћа, на којем је велики успех остварило Предузеће „Браћа Томашевић“ из Пријепоља са ракијама робне марке „Огњена“.

     У конкуренцији 133 узорка ракија, свих шест врста ракије „Огњена“ оствојило је високе оцене стручног жирија и златне медаље, што је предузећу из Пријепоља донело титулу апсолутног победника овогодишњег такмичења произвођача ракије у Осечини.

    У најзначајнијој такмичарској категорији, оцењивању ракија од шљиве, у конкуренцији 60 учесника, шљивовица „Огњена“ освојила је друго место, велику златну медаљу и пехар организатора.

   Ракије од дуње, јабуке и малине прoизведене у погону Предузећа „Браћа Томашевић“ освојиле су велике златне медаље и проглашене за шампионе квалитета у својој категорији.

   „Огњена“  ракија од кајсије такође је проглашена за шампиона квалитета и награђена златном медаљом, а исто признање добила је и „Огњена“ медовина.

   Сајам шљива у Осечини, уз Новосадски сајам и београдски Ракија фест, најзначајнија је манифестација у Србији на којој се оцењује квалитет ракија произведених од воћа. На свим овим такмичењима  у последње три године ракија „Огњена“  освојила је  бројне медаље и признања, што  Предузеће „Браћа Томашевић“ сврстава у сам врх произвођача најквалитетнијих ракија од воћа у Србији.


 


"ОГЊЕНА" ОСВОЈИЛА НОВОСАДСКИ САЈАМ

 

Нови Сад, 29.04.2013. - Протеклог викенда у Новом Саду уручена су признања најбољим произвођачима ракија од воћа, у оквиру оценивања ове групе производа поводом предстојећег 80. Међународног пољопривредног сајма, који ће се одржати у другој половини маја ове године. На овом такмичењу велики успех остварило је предузеће „Браћа Томашевић“ из Пријепоља, чијих је свих шест врста ракије робне марке „Огњена“ добило највише оцене и признања за квалитет.

У конкуренцији 76 произвођача ракије из Србије, Црне Горе, Хрватске, Словеније, Македоније и Босне и Херцеговине, међу 173 оцењена узорка ракије, велике златне медаље пријепољско предузеће освојило је за ракију од шљиве, јабуке и кајсије. Златним медаљама награђена је „Огњена“ ракија од дуње и малине, док је медовина освојила сребрну медаљу.

Предузеће „Браћа Томашевић“ награђено је пехаром Новосадског сајма за највиши квалитет ракија од воћа.

Ово је већ трећа година заредом како предузеће „Браћа Томашевић“ осваја највиша признања за квалитет воћних ракија на Новосадском сајму, највећој смотри на Балкану достигнућа у области пољопривредне производње.

KURSNA LISTA

KONTAKT PODACI

www.ognjena.rs
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
065/ 666 55 00
011/ 218 99 15
033/ 716 141 
065/ 377 10 83  
31300 Prijepolje 

top